Anina kuhinja

Pistacijina pita

Čas priprave: 20-30 minut

Čas kuhanja: 20 minut

Količina: za pekač za pite premera 24-26 cm

Sestavine:

Sestavine za krhko testo:
175 gramov navadne moke
1 rumenjak
2 žlici limoninega soka
90 gramov masla ali margarine – hladnega
45 gramov Teta Frida lešnikovega masla – ali maslo, če ga nimamo
ščepec soli
2 žlici sladkorja v prahu
1/2 čajne žličke pecilnega praška

Sestavine za nadev:
600 ml sladke smetane
6-8 žlic Teta Frida pistacijinega namaza – po okusu
4 lističi želatine

Sestavine za okras:
4-5 žlic Teta Frida pistacijinega namaza
Teta Frida pistacijini pralineji
Teta Frida limonini krhki piškoti
pistacije
stopljena bela čokolada

Postopek:

Natisni

Moko, pecilni prašek, sladkor v prahu in sol v mešalniku premešamo. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in lešnikovo maslo in miksamo da dobimo teksturo drobnih zrn. Takrat dodamo rumenjake in limonin sok in miksamo da se oblikuje testo.

Testo s prsti pritisnemo ob dno dobro namaščenega pekača in položimo v hladilnik za 30-60 minut.

Takšnega prekrijemo z malce navlaženem namečkanim papirjem za peko in obložimo s suhim rižem/fižolom/suhim stročnicam. Pečemo v pečici segreti na 200 stopinj nekih 20 minut, da se lepo zlato rjavo obarva.

Takšnega popolnoma ohladimo.

Želatino namočimo v mrzlo vodo za 10 minut, da se omehča. Sladko smetano stepemo do točke kjer se je že napihnila, vendar je še vedno tekoča. V takšno vmešamo pistacijin namaz. Želatino na nizki temperaturi (2/9) stopimo v 30-40 ml vode. Stopljeno med rednim mešanjem hitro vmešamo v kremo.

Kremo prelijemo čez ohlajeno testo. Položimo v hladilnik za 1-2 uri.

Pistacijin namaz na nizki temperaturi ogrejemo, da se otekočini in prelijemo čez očvrščeno kremo.

Položimo v hladilnik, če želimo da se namaz očvrsti. Če želimo da je ob rezanju še malo tekoč in se razlije po kosu potem takoj okrasimo in serviramo.

Malo bele čokolade (50 gramov) stopimo in z njo okrasimo del pite. Dodamo še pralijene, pistacije in piškote in smo končali.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.