Sestavine:
Osnovne sestavine:
1 kg kislega zelja
2 žlici zmiksanih ocvirkov – za vegetarijansko verzijo jih preprosto izključite
180 gramov prosene kaše
700-900 ml vode
3-4 večji krompirji
1 žlica masla
1/2 čajne žličke soli
Sestavine za preliv:
450 gramov kisle smetane
3 jajca
ščepec belega popra
1/2 čajne žličke soli
Postopek:
NatisniKrompir skuhamo v lupini in olupimo. Ohladimo.
Kislo zelje spiramo z vročo vodo toliko časa da dobimo željeno kislost.
Proseno kašo skupaj z vodo in soljo dodamo v posodo. Zavremo in na nizkem ognju kuhamo nekih 25-30 minut – do mehkega. Po potrebi dolijemo še malo vode, če postane preveč suho. V vročo proseno kašo dodamo maslo in premešamo.
Ocvirke zmiksamo do finega. Umaknemo in v mešalniku zmešamo vse sestavine za preliv.
Pekač pomažemo z oljčnim oljem. Naložimo polovico kislega zelja. Dodamo malo ovirkov, nato sloj narezanega krompirja, sloj prosene kaše. Ponovno malo ocvirkov in zaključimo s kislim zeljem. Po vrhu polijemo preliv in položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 35-40 minut, da se vrh zlato rjavkasto obarva.
Takoj postrežemo.
Pečeno zelnjato burkašo sem pripravljala s pomočjo Boschevega mešalnika Vita Power in Boscheve indukcijske kuhalne plošče. Pekla sem pa jo v Boschevi kombinirani parni pečici.
Mimogrede trenutno poteka super luštna Bosch – Malinca akcija – tukaj. Za vse, ki ste ali boste v obdobju od 15. 9. 2021 do 31. 1. 2022, kupili enega izmed izbranih mešalnikov Bosch, ga registrirali na Boschevi spletni strani in oddali oceno, prejmete darilno kartico Malinca v vrednosti 20 €. 😉