Anina kuhinja

Palačinke s karameliziranimi jabolki in smetano

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 15 minut

Količina: 4 nadevane palačinke

Sestavine:

  • Sestavine za palačinke:
  • 100 ml mleka
  • 2 jajca
  • 6 zravnanih žlic pšenične moke
  • 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
  • mali ščepec soli
  • 2 žlici sončničnega olja
  • Sestavine za nadev:
  • 3 večja jabolka
  • 5 žlic sladkorja (rjavega ali navadnega)
  • 1/5 čajne žličke cimeta
  • 1/5 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1/5 čajne žličke mletih klinčkov
  • mali ščepec soli
  • 100-200 ml smetane za stepanje (odvisno od željene količine)

Postopek:

Natisni
  1. Jajci ubijemo v posodo. Dodamo jima vanilijev sladkor ali esenco, ter ščepec soli. Z ročnim mešalnikom ju stepamo, dokler ne postaneta svetlo rumene barve in se količina zmesi podvoji.

  2. V merilni lonček zmerimo količino mleka.
    V zmes z jajci vlijemo mleko, dodamo olje in presejemo moko. Vse sestavine zmešamo z ročnim mešalnikom, da se dobro povežejo. Pazimo da v zmesi ne ostanejo grudice. S tem, ko smo v zmes dodali olje, ni potrebne nobene dodatne maščobe za peko.

  3. Na štedilniku segrejemo palačinkarico. Segrejemo jo na temperaturo, ki je le odtenek nižja od najvišje. (8/9)
    Pripravimo si dva krožnika, zajemalko in lopatico.
  4. Zmes za palačinke zlijemo na palačinkarico in jo med zlivanjem premikamo, da se zmes enakomerno razlije.
    Počakamo da zmes za palačinke zamatira, nato pa jo obrnemo in pečemo nekaj sekund še na drugi strani.Pečeno palačinko položimo na krožnik in jo pokrijemo z drugim krožnikom, da čimdlje ohranimo toploto.

  5. Jabolka olupimo in narežemo na četrtine. Odstranimo peške in muhe, ter jih narežemo na tanke rezine. Na manjši krožnik stresemo začimbe in sol, ter si pripravimo posodico kamor bomo prestavili pripravljen nadev.

  6. V ponev stresemo sladkor in ga čimlepše razporedimo. Ponev segrejemo na najvišjo temperaturo in počakamo da se sladkor spremeni v karamelo. Karameli dodamo narezano jabolka in vse skupaj mešamo ter pražimo nekaj minut, da se jabolka spustijo. Potresemo jih z začimbno mešanico, premešamo in prestavimo v posodo.

  7. Smetano stepemo. Če želite bolj sladkor, ji dodajte kakšno žlico sladkorja.Polovico palačinke nadevamo s četrtino nadeva in jo zapognemo v trikotnik. Po dve nadevani palačinki postrežemo na krožnik. Pred serviranjem zraven dodamo še stepeno smetano.

Muškatni orešček, cimet, klinčki, jabolka … mmm prazniki. 🙂

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.