Anina kuhinja

Ozimnica – preprosta jabolčna kaša

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 20 minut

Količina: 6-8 kozarčkov

Sestavine:

10-15 večjih jabolk
1 liter vode

ščep cimeta – po želji
vanilijev strok – po želji

Postopek:

Natisni

Jabolka razkoščičimo in narežemo na srednje velike koščke. Lupine ne lupimo.

Stresemo jih v večjo posodo in zalijemo z vodo. (Na tej stopnji dodamo tudi cimet in odstranjena semena vanilijevega stroka + v skledo dodamo celotni uporabljen strok.)

Posodo pokrijemo in jabolka počasi kuhamo nadaljnih 20 minut. Odstranimo strok, če smo ga vključili. Odlijemo polovico tekočine in jabolka fino ukašimo z mikserjem ali paličnim mešalnikom. Po potrebi prilijemo še malo odlite vode, če nam je kaša pregosta.

Kašo zlijemo v sterilizirane kozarčke. Te položimo v segreto pečico na 100 stopinj za 15 minut, nato pa pečico ugasnemo in kozarce pustimo notri da se ohladijo – najbolje čez noč.

 

Jabolčna kaša je super ozimnica, zaj jo lahko množično uporabljate pri peki – sploh pri peki sladic, ki ne vsebujejo jajc. Kaša je namreč popolno nadomestilo. Seveda pa je slastna tudi sama po sebi in zna biti luštna malica.

Kašica je primerna tudiza dojenčke in malčke od 4 mesecev naprej. (brez dodanega cimeta in vanilije – od 8 meseca naprej, pa lahk vključite tudi te dva).