Sestavine:
Sestavine za osliča v pivskem testu:
4 fileji osliča
250 gramov moke + 1-2 žlici za ribo
30 gramov koruznega zdroba
10 gramov suhega kvasa
1/2 čajne žličke soli
320-350 ml piva
Sestavine za spomladansko solato:
8 kuhanih krompirjev
10-12 špargljev
6-8 redkvic
1 manjša rumena ali bela čebula ali dve mladi čebulici
2-3 žlice oljčnega olja
4-6 žlic jabolčnega kisa – po okusu
1/2 čajne žličke soli – po okusu
ščep črnega popra – opcijsko
Postopek:
NatisniŠparglje kuhamo v soljenem kropu 4-5 minut, nato jih prestavimo v mrzlo vodo. Čez nekaj minut jih vzamemo ven in narežemo na poljubno velikost. Skuhan krompir narežemo na kolobarje željene debeline. Redkvice narežemo na tanke kolobarje in čebulo narežemo na drobno. Vse sestavine za solato premešamo in pustimo stati.
V posodi zmešamo moko, kvas, sol in zdrob. Vlijemo pivo in mešamo, da se sestavine dobro povežejo. Če so pregoste dodamo še čisto malo piva. Zmes pokrijemo s krpo in pustimo kvas vzhajati nekih 20 minut.
Fileje ribe operemo, dobro osušimo, posolimo, popopramo in nežno potresemo z moko.
Olje za cvretje segrejemo na 180 stopinj in ribo pomočimo v testo, nato pa direktno v olje. Cvremo na obeh straneh da se fileji zlato obarvajo. Takšne preložimo na papirnate brisačke.
Postrežemo s pripravljeno solato.