Anina kuhinja

Orehova cimetova babka

Čas priprave: 35-45 minut

Čas kuhanja: 45-50 minut

Količina: 2 babki

Sestavine:

Sestavine za testo:
700 gramov Zlata moka Mlinotest
300 ml mleka
70 gramov sladkorja v prahu
1 vrečka vanilijevega sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 večja jajca
5-7 žlic ruma

Sestavine za nadev:

120 gramov masla sobne temperature
200 gramov sladkorja
3 jajca
ščepec soli
400 gramov orehov + 100 gramov za posip
2 žlici cimeta
limonina lupinica ene bio limone
1 žlica ruma

+
jajce za premaz

Postopek:

Natisni

Moko dodamo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.

V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.

Jajca stepemo.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.

Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 1 uro.

Pripravimo nadev. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in med stepanjem dodamo ščepec soli. Sladkor in maslo penasto umešamo. Dodamo rumenjake. Premešamo, nato pa dodamo orehe. Vmešamo in na koncu po delih in počasi vmešamo sneg.

Vzhajano testo razdelimo na dva dela. Vsak del posebej zvaljamo na pravokotnik dolžine pekača. Premažemo s polovico nadeva, zvijemo v rulado in jo po dolžini prerežemo na pol. Prepletemo oba dela in babko odložimo na dobro namaščen pekač. Vzhajamo 30 minut. Po tem času premažemo s stepenim jajcem, zmešanim z dvema žlicama vode in položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 35-40 minut.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.