Sestavine:
Sestavine za testo:
700 gramov bele moke
2,5 dcl mleka
80 gramov sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 jajca
5-7 žlic ruma
Ostale sestavine:
1 jajce za premaz
čokolade in oreščki za okras po okusu
Postopek:
NatisniMoko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.
V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.
Jajca stepemo.
V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.
Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 1 uro.
Nato ga razdelimo na pol in vsako polovico na 7 delov.
Vsak del zvaljamo v dolg svaljek in oblikujemo v presto. Zvit del preste stisnemo skupaj, malo pomažemo s stepenim jajce in stisnemo s testom pod katerim zviti del postavimo.
Položimo na papir za peko in pustimo vzhajati 20 minut. Nato pa jih pečemo na zgornji tretjini v segreti pečici na 230 stopinj za 7-8 minut – oziroma do zlato rjave barve.
Takšne ohladimo, nato pa okrasimo, potopimo s stopljenimi čokoladami po okusu.
Mehke preste sem pripravljala s pomočjo Boschevega kuhinjskega robota MUM5 s tehtnico in Boscheve kombinirane parne pečice.