Anina kuhinja

Malinina krostata z vanilijevim sladoledom

Čas priprave: 20-25 minut

Čas kuhanja: 25-30 minut

Količina: ponev ali pekač premera 20-22 cm

Sestavine:

Sestavine za krhko testo:
175 gramov navadne moke
1 rumenjak
2 žlici limoninega soka
135 gramov masla ali margarine – hladnega
ščepec soli
2 žlici sladkorja v prahu
100 gramov lešnikov (ali drugih poljubnih oreščkov)

Ostale sestavine:
150 gramov svežih malin
250 gramov zamrznjenih (lahko pa so v celoti sveže ali zamrznjene)
1-2 žlici Ponti balzamična glazura z malino
2-3 žlice sladkorja
200- 250 gramov kisle smetane
vanilijev sladoled za serviranje

Postopek:

Natisni

Moko, pecilni prašek, sladkor v prahu in sol v mešalniku premešamo. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in miksamo da dobimo teksturo drobnih zrn. Takrat dodamo rumenjake in limonin sok in miksamo da se oblikuje testo.

V polovico testa vmiksamo lešnike. Obe zmesi zavijemo v folijo za živila in za čas kuhanja malinovega džema položimo v hladilnik.

Zamrznjene maline dodamo v kozico v katero dodamo toliko vode da pokrije dno. Maline zavremo, dodamo sladkor in na nižjem ognju kuhamo in mešamo da voda pohlapi in dobimo džem. Nekje 10-15 minut. Džem delno ohladimo, nato pa mu vmešamo glazuro, za bolj globok in slasten okus.

Na spodnji del pekača ali ponve razporedimo testo brez lešnikov. Prešpikamo ga z vilico in pokrijemo z namečkanim in navlaženim papirjem za peko. Tega obložimo s suhimi stročnicami, testeninami, rižem. Pečemo v segreti pečici na 200 stopinj 15 minut.

Vzamemo iz pečice, odstranimo peki in premažemo z džemom. Po njem razporedimo kislo smetano in sveže maline. Čez vse skupaj nadrobimo testo z lešniki.

 

Pečemo v segreti pečici nadaljnih 15-20 minut, da se vrh testa ponekod malce rjavkasto obarva.

Postrežemo takoj še vroče s kepico vanilijevega sladoleda.

Več receptov odkrijte na www.ponti.si

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.