Anina kuhinja

Makove limonine puding kocke

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 25 minut

Količina: Pekač 20x30 ali tortni pekač premera 24cm

Sestavine:

Sestavine za biskvitno dno:
3 jajca
135 gramov Zlata ptička bele moke
20 gramov maka v zrnu
120 gramov Zlata ptička nerafiniranega trsnega sladkorja
20 gramov vanilijevega sladkorja
limonina lupinica ene bio limone
2 žlici limoninega soka
100 gramov Zlata ptička masla
1/2 vrečke pecilnega praška

Sestavine za limonin puding:
900 ml vode
100 ml limoninega soka
80 gramov koruznega škroba
4-5 žlic Zlata ptička nerafiniranega trsnega sladkorja

Ostale sestavine:
250 ml sladke smetane
150 gramov mascarpone sira
3 lističi lističev želatine
2 žlici limoninega soka za smetanovo kremo + 3-4 žlice za preliv čez pecivo
1 žlica sladkorja v prahu
1 čajna žlička ruma – opcijsko
kandirana limonina lupinica za okras

Postopek:

Natisni

Maslo stopimo in nato ohladimo do sobne temperature. Moko premešamo s pecilnim praškom in makom. Jajca, skupaj z vanilijevim in trsnim sladkorjem stepamo, da podvojijo prostornino.

 

Z metlico počasi vmešamo zmešano moko z makom, maslo, drobno narezano kandirano lupinico in limonino olje. Zmes prelijemo v dobro namaščen pekač in pečemo v segreti pečici nekih 20-25 minut, da se na vrhu zlato rjavo obarva in zobotrebec iz njega pride čist.

Tri do štiri žlice limoninega soka zmešamo z dcl vode in sladkamo da dobimo okusen sok. Z njim z žlico polivamo po biskvitu da ga malo razmočimo.

Nato pripravimo puding. Vodo zmešamo z limoninim sokom in sladkorjem. Po okusu dodamo še sladkor ali limonin sok, da dobimo okusno limonado.

Sto mililitrov odstranimo in vanje vmešamo škrob. Preostalo pripeljemo do točke pred vretjem. Takrat vmešamo škrob in kuhamo da se zgosti v puding. Prelijemo čez namočen biskvit in ohladimo. Ohlajeno hladimo vsaj 2-3 ure še v hladilniku.

 

Želatino namočimo v mrzlo vodo za 10 minut. Takšno ožamemo in dodamo v posodo z 50 ml vode. Na nizkem ognju (2/9) jo stopimo. Smetano stepemo skupaj s sladkorjem v prahu do mehkega, da se vrhovi smetane ob dvigu metlic upognejo nazaj. Takrat dodamo sir, limonin sok in rum in zmiksamo. Po okusu dodamo še malo sladkorja ali limoninega soka in na koncu vmiksamo še stopljeno želatino.
Položimo v hladilnik za čas hlajenja biskvita.

Biskvit zrežemo na poljubne kocke/pravokotnike. Smetanovo kremo nabrizgamo na pripravljeno zrezano pecivo in okrasimo z kandirano lupinico.

 

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.