Anina kuhinja

Lazanja z mesnimi kroglicami

Čas priprave: 40 minut

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: 6-8 oseb

Sestavine:

Sestavine za mesno omako:
400 gramov mletega govejega mesa
600 ml paradižnikovih pelatov
1 žlica javorjevega sirupa
1/2 čajna žlička soli – po okusu
ščepec popra
1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
1/3 čajne žličke origana in peteršilja

Sestavine za mesne kroglice:
350 gramov mletega mesa
1 jajce
4-6 žlic drobtin
1 čajna žlička narezanega peteršilja
1-2 žlici parmezana
1/2 čajne žličke soli
bel poper

Sestavine za bešamel:
2 žlici masla
1,5 žlice moke
500 ml mleka
ščepec belega popra in muškatnega oreščka
sol po okusu

Ostale sestavine:
400 gramov lazanja lističev
250 gramov topljive mocarele
200 ml mleka

Postopek:

Natisni

Najprej pripravimo bešamel omako. V kozici na najvišji temperaturi stopimo maslo. Dodamo mu moko, ki jo nato ob rednem mešanju kuhamo le kakšno minuto oziroma toliko časa, da se na vrhu ne začne lepo peniti. Takrat prilijemo mleko. Vsebini dodamo sol, poper in muškatni orešček in jo zavremo. Ob rednem mešanju z metlico omako na srednji temperaturi kuhamo še toliko časa, da se lepo ne zgosti. Tedaj jo odstavimo.

V skledi zmešamo vse sestavine za mesne kroglice in zmes oblikujemo v kroglice. Popečemo jih do zlato rjave barve na olju in odstavimo, ter umaknemo. V isti ponvi nadaljujemo s pripravo mesne omake. V ponvi najprej zlato rjavo popečemo mleto meso. Nato prilijemo pelate. Omako osladkamo z javorjevim sirupom, solimo, ji dodamo poper in sladko papriko v prahu, peteršilj, origano. Kuhamo na nizkem ognju 5 minut. Nato dodamo mesne kroglice in kuhamo 30 minut. Nato iz omake odstranimo kroglice.

V pekač najprej dodamo nekaj žlic bešamelne omake, tako da z njo da pokrijemo dno. Čez omako zložimo eno plast nekuhanih testenin. Te pokrijemo s še eno plastjo bešamelne omake in petino mesne omake. Vse skupaj potresemo z malo sira in postopek ponovimo še štirikrat. Med vsakim slojem dodamo malo mleka. Zaključimo s slojem testenin, ki jih prelijemo s preostankom bešamelne omake. Po njej razporedimo mesne kroglice in potresemo s še malo sira.

Lazanjo položimo v segreto pečico na 180 °C. za slabo uro.

 

Lazanjo z mesnimi kroglicami sem delala v čudoviti posodi iz Emo shop iz njihove linije Eterna, ki vsebuje čudovite črne posode. Najdete jih tukaj. Ker je v celoti iz emajla, je primerna tudi za pečico.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.