Anina kuhinja

Kvašen cimetov venček

Čas priprave: 20 minut

Čas kuhanja: 25-30 minut

Količina: 2 večja venčka

Sestavine:

Sestavine za testo:
800 gramov moke
1 vrečka Fala kislega testa
100 ml mleka + kocka Fala kvasa + čajna žlička sladkorja
250 ml mleka
125 gramov masla
6 žlic sladkorja
2-3 žlice ruma
1 čajna žlička soli
3 rumenjaki

Sestavine za nadev:
10 žlic sladkorja
2 zvrhani čajni žlički cimeta
150 gramov masla

1 rumenjak + 2 žlici vode

Postopek:

Natisni

Mleko (100 ml) segrejemo in mu vmešamo čajno žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V preostalo toplo mleko vmešamo sladkor, narežemo maslo in vlijemo rum.

V večjo posodo dodamo moko in ji vmešamo kislo testo ter vzhajan kvas. Nato vmešamo, sol, nato pa še sladko masleno maslo in rumenjake. Zgnetemo v mehko voljno testo in ga pustimo vzhajati 1 uro.

Vmes pripravimo nadev. Sladkor zmešamo s cimetom. Maslo stopimo na najnižji temperaturi.

Vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsak del posebej razvaljamo na dolg in ozek pravokotnik, debeline 2 mm.

Vsak pravokotnik namažemo s polovico stopljenega masla in potresemo s polovico sladkorja. Zvijemo v tesno rolado in na papirju za peko zvijemo v krog. Zarežemo neka 1,5-2 cm široke zareze – toda ne do dna. Dno pustimo nezarezano, da se venček drži skupaj. Zarezane dele malce odmaknemo in razporedimo in premažemo z rumenjakom zmešanim z dvema žlicama vode.

Venčka pustimo vzhajati 2-30 minut, nato pa ju položimo v paečico segreto na 180 stopinj za 25-30 minut. Če imate parno pečico jo nastavite na 1.stopnjo pare. Če je nimate v pečico na dno položite lonček z vodo.

Če se skorja obarva dovolj zlatorjavo, jo sredi peke pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne bi zapekla preveč.

Pečene venčke pokrijemo z vlažno krpo in malce ohladimo, nato pa potresemo s sladkorjem v prahu.

Kvašen cimetov venček je super ideja za goste ali družinske večere, saj ga lahko postavite na sredino mize, mu v sredini prižgete svečke in zraven postrežete lončke toplega čaja, kakava, mleka…