Sestavine:
Sestavine za polento:
400 ml mleka
40-50 ml sladke smetane
100 gramov Malinca koruznega zdroba
1/2 čajne žličke soli
Sestavine za omako:
1 čebula
3 paradižniki
100 ml paradižnikovih mletih pelatov
1 rdeča paprika
1 vejica zelene
1 strok česna
1-2 žlici Malinca javorjevega sirupa
1/2 čajne žličke soli
vejica peteršilja
1/2 čajne žličke paradižnikove mezge
bel poper po okusu
Postopek:
NatisniČebulo, zeleno, česen, paradižnik in papriko narežemo na drobno.
Čebulo popražimo s ščepom soli, da se spusti in nato dodamo zeleno, česen in papriko. Pražimo nekaj minut, nato pa dodamo vse preostale sestavine. Zalijemo z 200 ml vode in pokrijemo. Na srednjem ognju kuhamo 20-30 minut.
Mleko solimo in zavremo. V mleko zakuhamo koruzni zdrob in ga kuhamo nekaj minut. Na koncu mu vmešamo smetano.
Omako delno zmiksamo s paličnim mešalnikom in serviramo skupaj s polento.
Kremna polenta in paradižnikova omaka je jed iz mojega otroštva, ki jo je redno kuhala moja mami. Otroci smo jo oboževali. Seveda smo polento in omako zmešali v kašo – vsaj tako smo ji rekli mi.
Tudi moja malčka jo imata zelo rada in vbistvu je izjemno zdrava, zato jo rada večkrat pripravim. Mogoče komu od vas recept pride prav.