Sestavine:
Sestavine za podlago:
250 ml mleka
2 žlici sladkorja
ščepec soli
1 žlička vanilijeve arome ali paste
150 gramov temne čokolade
100 gramov masla
500 gramov Lasta keksev s čokoladnim oblivom
Sestavine za jagodno kremo:
450 gramov zamrznjenih jagod/ali svežih
120 gramov sladkorja
limonin sok polovice limone
limonina lupinica polovice bio limone
1 vrečka vanilijevega sladkorja
100 ml vode
250 gramov mascarpone sira
450 ml sladke smetane za stepanje
6 lističev želatine
Sestavine za okras:
sveže jagode
nadrobljeni Lasta keksi
150 ml stepene sladke smetane z žlico sladkorja v prahu
Postopek:
NatisniPiškote grobo zrežemo. V kozico dodamo mleko, sladkor, sol in aromo. Zavremo. Odstavimo in dodamo nadrobljeno čokolado in maslo. Počakamo minutko, nato pa fino zmešamo v enotno zmes.
V še toplo zmes vmešamo piškote in vse skupaj zlijemo v dobro namaščen pekač obložen s papirjem za peko. Lepo razporedimo in ohladimo da se očvrsti.
Vmes ko se hladi pripravimo kremo. V mrzlo vodo namočimo želatino. V posodo dodamo vodo in jagode, sladkor in vanilijev sladkor. Zavremo, nato pa na nižji temperaturi kuhamo tri do štiri minute. Fino spasiramo in z metlico v jagodno zmes dobro vmešamo želatino, limonin sok in lupinico. Pustimo da se ohladi na sobno temperaturo.
Ko je jagodna zmes ohlajena pripravimo kremo. Četrtino sladke smetane zmešamo z mascarpone sirom. Preostalo sladko smetano stepamo do čvrstega. Stepeno smetano po delih zmešamo z mascarpone kremo. Na koncu vmešamo še jagodno kremo. 12 žlic kreme prihranimo za okras, ostalo pa prelijemo čez piškotno podlago. Pokrijemo s folijo in položimo v hladilnik čez noč ali za neke 3-4 ure da se krema očvrsti. Če se mudi jo za 40 minut položite v zamrzovalnik.
Ohlajeno sladico zrežemo na rezine željene velikosti in okrasimo s stepeno smetano, prihranjeno kremo, svežimi jagodami in nadrobljenimi piškoti.