Anina kuhinja

Jabolčni puding z mascarpone smetano

Čas priprave: 5 minut

Čas kuhanja: 25 minut

Količina: 3-4 kozarčke

Sestavine:

  • Sestavine za jabolčni puding:
  • 2 sladka jabolka
  • 25-30 gramov koruznega škroba za 450 ml tekočine (25 gramov za malo manj gost puding, 30 za zelo gost)
  • voda
  • Ostale sestavine:
  • 80 ml sladke smetane – po dopolnjenih 8 mesecih starosti
  • 1 čajna žlička mascarpone sira – po dopolnjenih 8 mesecih starosti
  • banana – za dodaten bogat okus – po želji
  • ščepec cimeta – po dopolnjenem 9 mesecu starosti

Postopek:

Natisni
  1. Jabolki operemo, olupimo in razkoščičimo. Narežemo ju na kocke in zalijemo z vodo, le toliko da ju pokriva. Če dodajamo cimet, ga dodamo na tej točki.Posodo pokrijemo in vsebino zavremo. Takrat temperaturo znižamo in kuhamo nadaljnjih 20 minut oziroma toliko časa, da je jabolko mehko, ko vanj zapičite vilice. Po potrebi med kuhanjem prilijemo malce vode, če jo je preveč izparelo.
  2. Kuhani jabolki skupaj z vodo spasiramo v fino kašo. Če je kaša pregosta prilijemo kakšno žlico vode. Pazimo, da ne prilivamo preveče tekočine, saj bi s tem preveč zredčili naravno sladkobo in okus jabolk.

  3. Količino tekočine zmerimo in glede na izmerjeno količino odmerimo količino škroba. Škrob skupaj z nekaj žlicami vode z metlico dobro zmešamo in vmešamo v vrelo jabolčno kašo.

  4. Kuhamo minuto ali dve, da se puding zgosti, nato pa ga nadevamo v kozarčke. Puding ohladimo.Smetano stepemo in ji vmešamo mascarpone sir. Smetano postrežemo na puding in jo tik pred zaužitjem zmešamo skupaj s pudingom, da se enakomerno razporedi.

    Ohlajenemu pudingu po želji namesto smetane lahko vmešamo pretlačeno banano.

  5. Skuhan in ohlajen puding lahko v hladilniku hranimo dva dni.

Moj Timon mlečnih pudingov še ne sme, toda to še ne pomeni da mu ne morem narediti puding, ki mleka ne vsebuje.

Jabolčni puding popolnoma obožuje. Včasih za malce bolj bogato varianto, vanj vmešam še malo banane. No, pa tudi brez banane je prava poslastica. Pomembno je le, da so jabolka sladka – priporočam Gala, Zlati delišes ali Fuji.

Puding se zgosti s koruznim škrobom, ki ne vsebuje glutena, zato ga lahko pripravite vašemu dojenčku že od 5 mesecev naprej.

Smetana in mascarpone sir priporočam po dopolnjenem osmem mesecu starosti. Cimet pa po devetem mesecu. 😉

Mimogrede – spodaj lahko vidite tudi mojo novo vznemirljivo pridobitev. Mešalnik, ki za razliko od drugih paličnih, zmiksa tudi zelo majhne količine. Čisto navdušena. 😉

Komentarji

  1. Ta jabolčni puding je tako dober in tudi naša Lejla ga ima zelo rada 🙂 Me pa zanima, če lahko še s kakšnim sadjem komkombiniranim (jabolko/hruška)ali pa bi puding skuhala z drugim sadjem(hruška)? Nisem tako vešča kuharije in ne vem kako pa kaj ;), ma pa rada probam kaj novega skuhat 🙂

    1. Manca, brez težav na isti način narediš puding iz kateregakoli sadja. Hruške, banane, borovnice, jagode … ali mešanice. Vse sadje, ki ga tvoj malček brez težav prebavlja, lahko zakuhaš v ta puding. 🙂

      Je pa res, da mora biti sadje zelo zrelo in sladko, drugače mu pač pomagaš z malo sladkorja. Recimo borovnice ali maline včasih potrebujejo malce sladke spodbude. 😉

      Res sem vesela, da vam je recept všeč. 😉 Hvala, ker si sporočila. 🙂

      Lep pozdravček celotni družinici,
      Ana

  2. Hvala Ana za odgovor, Jutri bom šla v akcijo 🙂

    Lepe pozdravčke tudi vam trem,

    Manca

    1. Odličen puding, res…obstaja pa tudi puding prašek brez glutena-vanilija namesto koruznega škroba 🙂

      1. Melita, sem vesela da ti je všeč. 🙂 Je pa mimogrede tudi koruzni škrob brez glutena. In ti puding praški, so eno majhno zavajanje, saj vsebujejo koruzni škrob, barvila, in aromo vanilije. To mešanico, brez barvila, brez težav zmešaš sama doma. Koruznemu škrobu dodaš semena vanilijevega stroka, ali žlico vanilijevega sladkorja pa imaš domač vanilijev puding. 😉

Komentarja ni mogoče oddati.