Anina kuhinja

Jabolčna čežana

Kuhana jabolka s cimetom in sladkorjem.

ZAHTEVNOST: 1/5
ČAS PRIPRAVE: 20 minut

Za 2 osebi.

SESTAVINE:

– 4 jabolka
– 1-2 l vode
– 5 klinčkov/nageljnovih žbic
– ščepec cimeta
– sladkor

OPIS PRIPRAVE:

   Jabolka olupimo, jih razrežemo na četrtine ter jim odstranimo peške, pecelj in muhe. Nato vsako četrtino še razrežemo na tri dele, da nastanejo dokaj majhni deli, saj se bodo tako jabolka hitreje skuhala. Jabolka nato zalijemo z vodo, jim dodamo klinčke, ter jih postavimo na vročo ploščo in jih kuhamo dokler ne zavrejo, nato vročino zmanjšamo na srednjo do manjšo in juh kuhamo še kakšni slabih 10 minut. Da se bolj prepričamo da so jabolka kuhana zapičimo vilico v en kos jabolka in če spolzi lep skozi je jabolko kuhano.
  Jabolkom nato odlijemo 2/3 vode, ki je ne zlijte proč saj je odlična kot pijača. Iz jabolk nato odstranite klinčke in jabolkom dodajte cimet ( polovica čajne žličke bo dovolj ) in sladkor, ter jih dobro pretlačite.
   Jabolčna čežana se odlično prileže k kruhovim ocvrtim/pohanim šnitam, pire krompirju, lahko pa se je tudi kot samostojna jed.

DOBER TEK