Sestavine:
Sestavine za cmočke:
1 jajce
2 polni čajni žlički kisle smetane
1/2 čajne žličke soli
5 žlic Schaer moke Farina ali 8 žlic navadne pšenične/pirine moke
Ostale sestavine:
1 majhna rdeča čebula
1 majhna cukini bučke
2 manjša korenčka
8-10 žlic ajdove kaše
1/2 čajne žličke soli
dober ščep peteršilja
1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
približno 1,5 litra vode
brezglutenski Schaer kruh ali navadni za tiste ki vam odgovarja
Postopek:
NatisniJajce, sol in kislo smetano stepemo z vilico. Vmešamo moko in jo pustimo stati 15-20 minut.
Vmes pripravimo juho.
V posodi popražimo drobno narezano čebulo in na manjše kocke narezan korenček. Popražimo da se čebula malce spusti, nato pa zalijemo z vodo. Dodamo sol in peteršilj, ter kuhamo 10 minut. Po tem času dodamo na kocke narezano bučko.
Kuhamo nadaljnih 5 minut, nato pa dodamo ajdovo kašo.
Kuhamo 15 minut, da je kaša praktično že skuhana.
Nato pa z žlico dodajamo po majhno čajno žličko zmesi za cmočke. Kuhamo jih 7-9 minut.
Gosta zelenjavna juha z ajdovo kašo in brezglutenskimi žličniki je super hranljiva, zdrava jed popolna za hladne zimske mesece.
Žličniki so narejeni iz brezglutenske moke, čeprav bi zlahka nastali tudi z navadno moko.