Anina kuhinja

Gong bao piščanec

Gong bao piščanec je kitajska jed, ki je sicer precej zapletena toda zelo okusna.

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE 45 minut

BISTVENE SESTAVINE:

– 2-3 Piščančji fileji (prsa)
– 2 stroka česna
– Posušeni rdeči čiliji
– Sečuanski poper
– ½ čebule
– manjši Por
– 1 paprika
– 1 korenček
– 1 ½ čajna žlička ingverja
– Nesoljeni praženi
arašidi
– Arašidovo olje

SESTAVINE ZA MARINADO:

– 1 jedilna žlica svetle sojine omake
– 1 jedilna žlica sezamovega olja
– 1 čajna žlička riževega kisa
– Sol
– Koruzni škrob + voda

SESTAVINE ZA OMAKO:

– 2 jedilna žlica rjavega sladkorja
– 1 jedilna žlica temne sojine omake
– 1 jedilna žlica svetle sojine omake
– 1 jedilna žlica sezamovega olja
– 1 do 3 jedilne žlice riževega kisa
– Koruzni škrob + malce vode


OPIS PRIPRAVE:

1. Narežite piščanca na majhne kocke in ga marinirajte vsaj 30 min.

2. Medtem, ko se piščanec marinira, pripravite še ostale sestavine. Narežite čebulo na kvadratne trakove, beli del pora pa na kakšne 2 cm debele kolobarje, ki jih potem prepolovite, da dobite trakove. Česen in ingver nasekljajte čim bolj na drobno. Suhe rdeče čilije prepolovite in iz njih stresite vsa semena. Skupaj zmešajte tudi vse sestavine za omako, razen koruznega škroba in vode.

3. Ko so sestavine pripravljene in piščanec mariniran, segrejte olje v voku. Najbolje je uporabiti arašidovo olje. Notri vrzite majhen košček česna, da boste vedeli kdaj je olje dovolj vroče. Ko začne košček česna cvrčati, dodajte čilije in jih na hitro premešajte, dokler ne dobijo hrustljave skorjice. Pazite da jih ne zažgete.

4. Čilije po želji odstranite iz olja (jed bo tako manj pikantna, olje pa bo vseeno vpilo nekaj čilijeve arome in pikantnosti) in dodajte česen ter ingver. Malo premešajte.

5. Dodajte mariniranega piščanca, malo popra in stalno mešajte, dokler ni meso v sredini belo. Nato dodajte omako (razen koruznega škroba in vode), dobro premešajte in dodajte še čebulo in por.

6. Po občutku počasi dodajajte koruzni škrob zmešan v vodi, dokler ne dosežete željene gostote. Bodite pazljivi pri dodajanju škroba, saj se jed ne bo zgostila v trenutku. Po želji dodajte še ščepec soli.

7. Na koncu dodajte še arašide in premešajte. Ponudite skupaj z rižem. Po želji lahko v jed dodate tudi papriko (po možnosti rdečo) in korenje. Svetujem vam, da papriko narežete na manjše kvadratke, korenje pa na tanke trakove. Na kratko vse skupaj pokuhajte v voku z malo vode (zelenjava ne sme postati mehka), preden začnete s pripravo jedi, odcedite in dajte v posodico. Obrišite vok in začnite s pripravo jedi. Nato zelenjavo primešajte takrat, ko dodajate čebulo in por. 

DOBER TEK!

Komentarji

  1. Ana, kje si nabavila Sečuanski poper in rižev kis ?

    Izjemen recept, me mika zeloooo, vendar sem trenutno mati dojilja in ne upam preveč eksperimentirat z začimbami….

    1. Živjo Tinci! 🙂

      Sem vesela da ti je recet všeč. Je eden izmed prvih in rada slišim da komu še vedno pride prav. 🙂

      Vse sestavine sem našla in jih še vedno lahko najdeš v večjih supermarketih. Sploh Mercator ima po mojem mnenju največ izbire. 🙂

      V tvojem primeru bi sama najbolj kritične začimbe kar izločila. Največ okusa dodajo tako ali tako sojine omake in

  2. Hvala za odgovor.
    Za začetek sem skuhala kitajske testenine po tvojih navodilih. Posledic ni bilo in sem navdušena, kar z veseljem sporočam.
    Uf, sem zelo vesela 🙂
    Objemček,
    Tinci

    1. Oh Tinci, malenkost. 🙂
      Res sem vesela da so testenine dobro uspele. Sploh pa da zaradi njih ni bilo nobenih težav z dojenjem. 🙂
      Če te bo še kdaj karkoli zanimalo pa mi kar piši. Ti bom z veseljem odpisala. 🙂
      Objemček nazaj. 😉
      Ana

Komentarja ni mogoče oddati.