Anina kuhinja

Domači slaniki

Čas priprave: 5 minut + vzhajanje

Čas kuhanja: 13 minut

Količina: 8 slanikov

Sestavine:

Sestavine za testo:
500 gramov bele moke
10 gramov soli
400 ml polnomastnega mleka
2/3 kocke svežega kvasa
3 čajne žličke sladkorja
1-2 žlice oljčnega olja – za premaz

Sestavine za slani preliv:
1 zvrhana čajna žlička soli
4 žlice moke
8-10 žlic vode – do željene gostote

Postopek:

Natisni

Mleko segrejemo do toplega. Vanj vmešamo sladkor in nadrobimo kvas, ter ga pustimo vzhajati 10 minut.

Po tem času ga vmešamo v moko, nato pa vmešamo še sol in gnetemo vsaj nekih 10 minut, najbolje pa kar dvajset. V kolikor imate na voljo kuhinjskega robota mu pustite delo kar za 20 minut.

Po tem času, testo oblikujte v hlebček in ga odločite v pomokano posodo. Po vrhu ga pomokamo in pokrijemo s krpo. Pustimo ga vzhajati eno uro.

Po tem času ga razdelimo na 8 delov in vsak del posebej oblikujemo v hlebček/kroglico. Vsak del s+zvaljamo v tanek pravokotnik, premažemo z vodo in na testo zvijemo v dolgo rulado.

Odlagamo na papir za peko. Ko imamo vseh 8 kosov pripravljenih, vse skupaj pokrijemo s krpo in vzhajamo 30 minut.

V posodici fino zmešamo sol, moko in vodo za preliv.

Po tem času jih položimo v segreto pečico na 220 stopinj. V kolikor imate parno pečico vključite drugo stopnjo pare. Če parne pečice nimate na dno položite skledico z vodo.

Pečemo jih 7 minut, nato pa jih vzamemo iz pečice in premažemo z oljem. Z žlico jim prelijemo slani preliv in položimo nazaj v segreto pečico za še dodatnih 5 minut, da se zlato rjavo obarvajo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.