Anina kuhinja

Božični kruh s suhim sadjem

Čas priprave: 1-2 uri

Čas kuhanja: 45 minut

Količina: pekač 25x10cm

Sestavine:

  • Sestavine za testo:
  • 1 čajna žlička medu + 1,5 dcl mleka
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 1,5 dcl mleka
  • 70 gramov masla sobne temperature
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 1-2 žlici ruma
  • 700 gramov moke
  • 1/2 čajne žličke soli
  • limonina lupinica
  • 2 rumenjaka
  • 1 jajce+ dve žlici mleka
  • Sestavine za nadev:
  • 3-4 pesti suhih krhljev jabolk/hrušk
  • 1 žlica masla
  • 1-2 žlici ruma
  • 20 gramov cimetovega sladkorja ali 2 žlici sladkorja + cimet
  • limonina lupinica 1/2 limone
  • nekaj žlic soka mandarine/klementine ali pomaranče

Postopek:

Natisni
  1. Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo čajno žličko medu in dodamo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. V drugo polovico narežemo maslo in dodamo sladkor, ter počakamo, da se v mleku počasi stopita.
  2. Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku in rumenjake, rum in lupinico. Testo zgnetemo. Nastalo testo je lahko malce lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.
  3. Krhlje fino zmiksamo in dodamo še ostale sestavine, razen soka mandarine. Do fine lepljive teksture dodamo še nekaj žlic soka od mandarine ali pomaranče.
  4. Vzhajano testo zvaljamo v pravokotnik in ga namažemo z nadevom. Zvijemo in položimo v obložen pekač z papirjem za peko. Kruh zbodemo s palčko za ražnjiče in ga pustimo vzhajati nekih 30 minut. Potem ga premažemo z zmešanim jajcem z mlekom.
  5. Kruh pečemo v segreti pečici na 200 stopinj približno 15 minut, nato pa temperaturo znižamo na 180 in ga pečemo nadaljnih 30 minut. Pečenega ohladimo nato pa ga potresemo s sladkorjem v prahu.

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.