Anina kuhinja

After Eight torta

Čas priprave: 35-45 minut

Čas kuhanja: 35 minut

Količina: torta premera 24-26 cm

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
4 jajca
150 gramov moke
50 gramov temnega grenkega kakava v prahu
200 gramov sladkorja
ščepec soli
vrečka pecilnega praška
70 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
70 ml mlačne vode

Sestavine za preliv:

250 ml mleka
1 polna žlica sladkorja v prahu

Sestavine za metin sladkorni preliv:
4 žlici limoninega soka
1-2 žlice vode
7-9 kapljic poprove mete
240 gramov sladkorja v prahu

Sestavine za kremo:
500 ml sladke smetane za stepanje
250 gramov mascarpone sira + 250 ml sladke smetane za stepanje
6 žlic sladkorja v prahu
limonina lupinica in sok ene bio limone
12-15 kapljic bio eteričnega olja poprove mete
1 škatljica After Eight čokoladic
6 lističev želatine

Sestavine za čokoladni ganache:
350 gramov temne čokolade
250 ml sladke smetane

Sestavine za okras:
stepena smetana z želatino
metini listi
After Eight čokoladice

Postopek:

Natisni

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli. Moko, pecilni prašek in kakav presejemo in premešamo.

Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.

Olje in vodo izmerimo v merilni lonček.

V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano.

Na koncu z lopatko počasi po treh delih vmešamo še sneg.

Takoj prelijemo v pripravljen, namaščen tortni pekač, ki smo ga obložili tudi s papirjem za peko. Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-45 minut – dokler zobotrebec iz biskvita ne pride ven popolnoma čist.

Biskvit ohladimo in mu odrežemo zgornji del, da ga poravnamo. Prelijemo ga s toplim mlekom zmešanim s sladkorjem.

Zmešamo vse sestavine za sladkorni preliv in prelijemo biskvit.

Lističe želatine namočimo v mrzlo vodo za deset minut. Sladko smetano stepamo do točke da se začne peniti, vendar je še tekoča. Vmešamo ji sladkor v prahu.

Mascarpone sir zmešamo s sladko smetano, limoninim sokom in lupinico in oljem poprove mete.

V kozico dodamo toliko vode da prekriva dno. Vanjo dodamo ožete lističe želatine. Segrevamo na najnižji temperaturi da se otekočini. Takšno med hitrim mešanjem vmešamo v tekočo smetano.

Nato vmešamo še mascarpone kremo in na koncu še nadrobljene ali na hitro ter grobo zmiksane After Eight čokoladice.

Prelijemo čez pripravljen biskit in položimo v hladilnik čez noč.

Sladko smetano za ganache zavremo. Vanjo vmešamo čokolado, počakamo da se ohladi na sobno temperaturo in prelijemo torto. Hladilno še vsaj 3-4 ure. Nato okrasimo in postrežemo.

After Eight torto brez peke sem pripravljala s pomočjo Boschevega kuhinjskega robota MUM5 s tehtnico in njihove kombinirano parne pečice. Boscheva kombinirani parni pečici je naravnost vrhunska, saj mi omogoča da klasični peki delno dodam paro, ali pa jed popolnoma skuham v sopari.

Več o Boschevi kombinirani parni pečici najdete tukaj.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.