Anina kuhinja

Mlečni riž – enostavna jed vendar vedno polna presenečenj

Obljuba dela dolg in ker sem obljubila da bodo objave vsebovale tudi zasebne objave o mojih spodrsljajih, je tukaj objava, ki nakazuje da držim besedo.

Res je, da sem objavljala vsak dan en recept (saj imam taktično vedno kakšnih 10 neobjavljenih, za nujne primere, kakršen je ta), ampak iskreno sem že en teden bolna. Imam sicer želodčne težave, pravijo da razsaja neka trebušna viroza. No seveda sem jo staknila tudi jaz. In ta strašno prijetna stvarca me je zagrabila že v petek in mi pokvarila vse načrte za moj vikend podvig – peka cheesecake torte. Da pa ne bom izpadla fina dama, pri kateri je vsaka druga beseda v angleščini, ker se tako vse sliši toliko bolj cool, ji recimo kar sirova torta. 😉

Da preidem k bistvu … končno sem po štirih dneh uspešnega spreminjanja v opico (štiri dni sem namreč jedla bolj ali manj le banane), uspešno spravila v moj želodec še kaj drugega. In seveda, ker najboljši nasveti prihajajo od mamic, sploh pa od moje super mami, mi je le-ta včeraj svetovala da naj si skuham mlečni riž. Brez pomote, mlečni riž sem kuhala že velikokrat, vendar nikoli in nikoli nisem osvojila občutka za količino riža pri tej jedi. Tako sem se včeraj proti večeru lotila kuhe mlečnega riža. Najprej sem v posodo zlila 1 liter mleka. Zavretemu mleku dodala riž. Seveda se nisem mogla upreti dejstvu da tistih 250 g riža izgleda tako malo, pa saj toliko ga bo komaj za dva in kljub prepričevanju da se bom spet ‘zafrknila’, sem ga dodala še 50 gramov – za vsak slučaj. Tako se je riž skuhal in je bila jed ravno prav gosta – super, prav super, vse dokler ga nisem poskusila in ugotovila da je na sredini še popolnoma surov.  Zaključek – postopoma sem nato še dobre pol ure ob rednem mešanju in razbolelem zapestju, dodajala mleko, upajoč da ga bo končno dovolj, vse dokler nisem v jed zlila pravzaprav 2 litra mleka, namesto enega in je bil riž končno kuhan. Če povzamem, vmes me je vsa strast do jedi že minila, riža pa sem skuhala namesto za štiri osebe za šest oseb. Tako da, recept je zdaj napisan za šest oseb, objavljen pa bo enkrat ta teden. Količine sestavin so PREVERJENO pravilne, in tako vsaj za naslednjič vem točne količine za mlečni riž. 

Imate tudi vi kaj težav s količinami pri mlečnem rižu?

Lep kuharski pozdravček!

Vaša Ana

Komentarji

  1. Tudi jaz imam vedno probleme s količinami riža in gresa. Očitno je za najbolj preproste stvari potrebno največ vaje.

  2. Živjo!

    Res je, te dve sestavini vedno nagajata z začetnim drobnim videzom, potem pa se napihneta in nas vse presenetita. 😉 Uglavnem mlečni riž nam ne bo več nagajal, saj sem si vse količine zdaj točno zapisala in vsem skupaj z menoj vred, za vnaprej olajšala delo. 🙂

    Pa hvala za komentar!

    Lepe praznike!

    Ana

  3. Zdravo Ana, mogoče ti pa tokrat lahko jaz malce svetujem :)) Večne težave s količino sem pri mlečnem rižu rešila z merico – skodelico (cca 2dcl). Torej, če je mlečni riž vsa 4 članska družina uporabim polno skodelico in še pol riža ter dvakratno količino tekočine (na skodelico sicer dam 1/3 vode in 2/3 mleka), torej 3 skodelice vode. Tisto na občutek je bilo običajno pri meni "premalo",

  4. Živjo Katarina! 🙂

    Hvala za nasvet! Mi bo zagotovo prišel prav. 😉 Je pa res da mlečni riž, četudi ga je malce preveč, vedno pride prav za zajtrk in potem takrat ni dela s čim drugim.

    Hvala za lepe želje glede mojega zdravja, upajmo da bom zdrava za božično večerjo. 😉

    Ana

Komentarja ni mogoče oddati.