Anina kuhinja

Tiramisu z belo čokolado in češnjami

Čas priprave: 20 minut

Čas kuhanja: /

Količina: 1 torta

Sestavine:

  • Sestavine za kremo:
  • 5 večjih svežih jajc
  • 1 kg mascrapone sira
  • 100 gramov sladkorja v prahu in ščepec soli
  • 100 gramov bele čokolade
  • 1 vanilijev strok
  • Ostale sestavine:
  • 300-400 gramov savojskih piškotov (baby piškotov)
  • 100 gramov bele čokolade
  • 3 žlice sončničnega olja
  • 200 ml ohlajene kave
  • 200 ml mleka
  • 2-3 žlice grenkega kakava v prahu
  • sveže češnje (ali jagode, maline, borovnice) – sadje lahko tudi izključite

Postopek:

Natisni
  1. Celotno količino bele čokolade stopimo na najnižji temperaturi v posodi nad paro. Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo sladkor v prahu, semena vanilijevega stroka in stepamo dobrih 10 minut, da zmes postane svetla in se podvoji.
  2. Nato dodamo mascarpone sir in polovico stopljene bele čokolade in ju z električnim mešalnikom vmešamo v rumenjake. Beljake stepemo v sneg in jim med mešanjem dodamo ščepec soli. Sneg nato počasi vmešamo v mascarpone kremo.
  3. Ohlajeno kavo zmešamo z mlekom. V preostalo belo čokolado vmešamo olje. Pripravimo pekač/servirno posodo. V kavo potopimo vsak piškot posebej in na pekaču naredimo sloj namočenih piškotov. Čez piškote lahko dodamo sloj razkoščičenih češenj (ali pa ta korak preskočimo) jih prelijemo s polovico preostale stopljene bele čokolade, ter premažemo s polovico nadeva.
  4. Postopek s piškoti, češnjami, čokolado in kremo ponovimo in po vrhu potresemo grenek kakav v prahu. Tiramisu okrasimo s češnjami in ga za vsaj 3-4 ure ali čez noč položimo v hladilnik.