Anina kuhinja

Čokoladna makova potica

Čas priprave: 90 minut

Čas kuhanja: 45 minut

Količina: 2 potici

Sestavine:

  • Sestavine za testo:
  • 850 gramov pšenične moke
  • 400 ml mleka
  • 100 gramov masla
  • 4 manjša jajca – samo rumenjaki
  • 1 žlica medu
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 2/3 kocke svežega kvasa ali vrečka suhega kvasa
  • 1 bio limona
  • 4-6 žlic ruma
  • Sestavine za nadev:
  • 400 gramov mletega maka
  • 500 gramov čokoladnega namaza (Nutella)
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 4-5 žlic navadnega sladkorja
  • 2 zvrhani žlici grenkega kakava v prahu
  • 2 beljaka
  • 1/5 čajne žličke soli
  • Ostale sestavine:
  • 1 rumenjak
  • 2-3 žlice sladke smetane

Postopek:

Natisni
  1. Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo med in nadrobimo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. V drugo polovico narežemo maslo in dodamo sladkor, ter počakamo, da se v mleku počasi stopita. V mleko z maslom vlijemo še rum in primešamo limonino lupinico.
  2. Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku in rumenjake. Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.
  3. Vmes pripravimo nadev. V kozico zlijemo sladko smetano in jo pripeljemo do vretja. Takrat vmešamo mleti mak in zmes odstavimo. Vmešamo še kakav, vanilijev sladkor in navadni sladkor. Vsebino preložimo na večji krožnik, da se bo prej ohladila.
  4. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo sol. Sneg nežno vmešamo v ohlajen makov nadev.
  5. Vzhajano testo razpolovimo in vsak del posebej razvaljamo v kvadrat debeline 3-4 mm. Površino pod testom malce pomokamo, da se testo ne bi prijelo. Vsak kvadrat premažemo s polovico čokoladnega namaza in nato s polovico makovega nadeva in ju zvijemo v tesno rolado. Potici položimo v pekač obložen s papirjem za peko, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 30 minut.
  6. Pečico začnemo segrevati na 200 stopinj. Vzhajani potici premažemo z zmešanim rumenjakom s smetano in položimo v pečico. Po 15 minutah peke, temperaturo znižamo na 180 stopinj in jo pečemo nadaljnih 30-35 minut.
  7. Pečeni potici pokrijemo z vlažno krpo, da se njuna skorja omehča.