Anina kuhinja

Zelenjavna brokolijeva rižota s korenjem in kremnim sirom

Čas priprave: 10-15 minut

Čas kuhanja: 45 minut

Količina: 4 osebe

Sestavine:

1 čebula
2 srednje velika korenčka
1/2 glave brokolija
1/2 čajne žličke paradižnikovega koncentrata
1/2 čajne žličke Kotanyi zrnastega česna ali 2 stroka svežega česna
1/2 čajne žličke Kotanyi posušenega koriandra ali posušenega peteršilja
Kotanyi bel poper ali Kotanyi kajenski poper po okusu
350 gramov arborio riža (za lepljivo rižoto) ali dolgozrnatega riža (za suho rižoto)
1,5 litra vode ali juhe
2 žlici kremnega sira ali sirnega namaza
3 žlice naribanega parmezana

Postopek:

Natisni

Suh česen namočimo v malce mlačne vode, da se prebudi. Korenje in čebulo narežemo na drobno. V ponvi na nekaj žlicah olja popražimo čebulo. Ko se spusti, dodamo korenje. Pražimo ga minutko in dodamo namočen česen in ga pražimo dokler ne zadiši. Takrat vsebino zalijemo z juho, dodamo sol, koriander in poper po okusu, ter vsebino pokrijemo in na nežnem ognju kuhamo 30-45 minut. Zadnjih 5-10 minut dodamo na cvetove narezan brokoli.

V skuhano osnovo dodamo riž, paradižnikov koncentrat in ga kuhamo toliko časa kot zahteva embalaža. Zadnjih 5 minut dodamo paradižnikov koncentrat in rižoto po okusu dosolimo.

Kuhano rižoto odstavimo in ji vmešamo kremni sir in parmezan.

 

Zelenjavna brokolijeva rižota s korenjem in kremnim sirom je odlična ideja za kosilo. Zaradi preprostih okusov jo imajo radi tudi najmlajši člani.

Če želite suho rižoto preprosto srednjezrnat riž zamenjate za dolgozrnati riž (recimo basmati).

Če ste ljubitelji mesa lahko dodate še na drobno narezan piščančje ali telečje meso. 😉