Anina kuhinja

Sataraš

   Sataraš je jed, ki izhaja iz naše sosednje državice imenovane Madžarska. Prav tako je zelo popularna tudi v južno-vzhodni Evropi. Pripravlja se jo na različne načine, in tudi moj recept ni tipični sataraš, temveč moja izboljšana verzija. 🙂 Sataraš lahko pripravite za zajtrk, kosilo ali večerjo.
Zlato zapečena čebula.

Stepena jajca in omaka za sataraš v ozadju.

Sataraš samo z zeleno papriko.

ČAS PRIPRAVE :  približno pol ure
ZAHTEVNOST: : 1/5
Za dve zelo lačni osebi.
SESTAVINE:
          3 do 4 velike žlice sončničnega olja
          6 večjih jajc
          ½  manjše zelene paprike
          ½  manjše rumene paprike
          ½ manjše rdeče paprike
          1 velika čebula
          4 večji zreli paradižniki ali  250ml konzerva pelatov
          goveja kocka
          ščepec peteršilja
          čajna žlička papprike v prahu
          čajna žlička paradižnikovega koncentrata
          poper in sol po želji
          2 veliki žlici smetane
          majhen ščepec sladkorja
       Jed pričnemo s pripravo zelenjave in jajc, saj nam to bistveno olajša celotni postopek. Najprej zžvrkljajte jajca in nadaljujte z rezanjem paprike, za katere priporočam da so v vseh treh barvah, saj boste s tem pripomogli k boljšem okusu in bolj zanimivo obarvani jedi. V primeru da imate na razpolago le naprimer zeleno papriko jo  uporabite namesto rdeče in rumene. Narežete jo na manjše kocke ( približno kvadratni cm) saj jih boste tako lažje hitreje popražili. Prav tako na kocke narežete paradižnik in nato nadaljujte s čebulo. 
    Narezano čebulo nato začnete pražiti na olju, ki ga pred tem segrejete na ponvi. Čebuli ki jo pražimo dodamo ščepec soli,  in nadaljujemo dokler rahlo ne porjavi. Dodamo narezano papriko in pražimo dokler ne postane malce mehkejša in prav tako rahlo porjavena.   
     Nadaljujemo s dodanim narezanim paradižnikom na kocke ali pelati.  Nato jedi dodamo govejo kocko, ki bo popestrila okus, papriko v prahu, poper, peteršilj,  paradižnikov koncentrat in majhen ščepec sladkorja.       
    Vse to skupaj pražimo na srednji temperaturi dokler vsa tekočina od paradižnikov ne izhapi in nastane gosta omaka. Dodamo smetano in pražimo še kakšnih 10 sekund, nato pa v omako vlijemo močno stepena jajca. Pri stepanju jajc je pomembno da so dobro stepena tako da ni videti posameznih delov beljaka. Potem pa na najvišji temperaturi vsakih par sekund dobro premešamo vsebino ponve dokler ne izhlapi vsa tekočina.
  Pa dober tek 😉 
Slikca pride v kratkem.

Komentarji

  1. Po petih poskusih in petem receptu končno sataraš z jasnimi navodili in odličnim okusom. Hvala za recept Ana ! 🙂

    1. Živjo Niko 🙂

      Res sem vesela da vam je sataraš po mojem receptu všeč. 🙂 Hvala, ker si sporočil. 🙂

      Slike pa ne znam odpreti. :/ No, prepričana sem da izgleda zelo okusno. 😉

      Pozdravček,
      Ana

Komentarja ni mogoče oddati.