Anina kuhinja

Preprosti, slastni in hitri medenjaki s sladkornim prelivom

Čas priprave: /

Čas kuhanja: /

Količina: 35 medenjakov

Sestavine:

  • Sestavine za medenjake:
  • 80 gramov koruznega/jedilnega škroba
  • 260 gramov pšenične bele moke
  • 115 gramov temnega Muscovado nerafiniranega trsnega sladkorja
  • 1/3 čajne žličke cimeta
  • 1/3 čajne žličke mletega ingverja
  • 1/8 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/8 mletega črnega popra
  • 1 čajna žlička burbonskega vanilijevega sladkorja
  • 1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1/3 čajne žličke soli
  • 1 jajce
  • 60 gramov kostanjevega medu
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 125 gramov masla sobne temperature
  • Sestavine za sladkorni preliv:
  • 200 gramov sladkorja v prahu
  • približno 4 žlice hladne vode
  • 1/2 vanilijevega stroka
  • ščepec mletega ingverja in cimeta

Postopek:

Natisni
  1. V posodo presejemo moko, pecilni prašek in škrob. Sestavinam dodamo muškatni orešček, cimet, mlete klinčke, poper in sol. Vsebino premešamo.

  2. V manjši posodi stehtamo med.Maslo, trsni sladkor in vanilijev sladkor mešamo z ročnim mešalnikom dokler ne dobimo rahle in puhaste zmesi.

  3. V takšno zmes na hitro vmešamo jajce. Mešamo ga torej samo toliko časa, da se sestavine povežejo.
  4. Takrat dodamo med in prav tako mešamo dokler se lepo ne vmeša v ostale sestavine.

  5. Medeni zmesi dodamo zmešane suhe sestavine in vsebino mešamo dokler ne dobimo testo. Iz testa oblikujemo kroglice v velikosti oreha.

  6. Kroglice za slabo uro položimo v hladilnik nato pa jih položimo na pekač obložen s papirjem za peko in naprej v segreto pečico na 180 stopinj za 13-14 minut. Položimo jih na zgornjo tretjino pečice.

  7. Pečeni morajo biti zelo mehki in le toliko čvrsti da držijo obliko. Takšne pustimo da se ohladijo na pekaču. Ko se bodo ohladili, se bodo tudi nežno še strdili.
  8. Ko so medenjaki hladni pripravimo sladkorni preliv.Vanilijev strok razpolovimo in polovici stroka odstranimo semena. V posodo stresemo vse sestavine in jih z metlico (sama sem uporabila nastavek za palični mešalnik) stepate da dobite lepo gladko zmes brez grudic. Preložite jo v manjšo posodico.

  9. Medenjake potopimo v sladkorni preliv in položimo na rešetke, da odvečni preliv steče stran in se preliv nežno strdi.

  10. Tako pripravljene medenjake postrežemo ali shranimo.

Obožujem medenjake. Spominjajo me na Miklavža in praznični december, zato sem svojo preprosto verzijo želela deliti tudi z vami. 🙂 Priprava je nesramno preprosta in končni rezultat je prava poslastica. Zelo priporočam! 😉

Zahvala za slasten kostanjev med gre čebelarstvu Šauperl. 🙂

Komentarji

    1. Živjo Nina 🙂 Ti slike lepo prikazujejo in tudi sestavine imaš napisane. 😉 Čarobno leto ti želim <3

Komentarja ni mogoče oddati.