Anina kuhinja

Polnozrnata jabolčna pita z rozinami in makom

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 45 minut

Količina: 1 večja pita

Sestavine:

Sestavine za testo:
350 gramov polnozrnate moke (ali navadne ali pirine)
2 rumenjaka
2-4 žlice hladne vode
270 gramov masla ali margarine
ščepec soli
4 žlice sladkorja v prahu
1 čajna žlička RUF pecilnega praška
1 RUF limonina aroma ali limonina lupinica ene bio limone

Sestavine za jabolčni nadev:
7-9 večjih jabolk
2-4 žlice sladkorja – po okusu
1/3 čajne žličke cimeta
1 pest rozin – po želji

Sestavine za hrustljav makov nadev:
200 g mletega maka (ali mletih orehov, lešnikov)
150 g sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor
2 beljaka

Postopek:

Natisni

Moko skupaj s pecilnim praškom in narezanim maslom dodamo v večji multipraktik. Zmiksamo da dobimo maslo v moki v velikosti graha. Takrat dodamo sladkor v prahu, lupinico, rumenjaka in limonin sok ter miksamo da se naredi testo.

Dve tretjine testa med dvema papirjema za peko razvaljamo na tenko in položimo v namaščen pekač. Pekač s testom položimo v zamrzovalnik. Preostalo testo zavijemo v folijo in položimo v hladilnik.

Jabolka olupimo in naribamo. Zmešamo s sladkorjem in rozinami. Beljake in sladkor v prahu, ter vanilijev sladkor fino premešamo, nato pa vmešamo še mak.

Ohlajeno testo prešpikamo z vilico, nadevamo z jabolki. Jabolka potresemo z makovim nadevom in po vrhu nadrobimo še preostalo testo.

Pito položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 15 minut, nato pa temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo nadaljnih 30 minut. Če se testo že zlato rjavo zapeče pred koncem peke, ga pokrijemo z aluminijasto folijo.

Pečeno pito popolnoma ohladimo, nato pa postrežemo.

Polnozrnata jabolčna pita z rozinami in hrustljavim makovim nadevom je slastna jesenska sladica, ko imamo v izobilju domačih jabolk. Hrustljav makov nadev se lahko pripravi tudi z mletimi orehi ali lešniki.