Anina kuhinja

Domači koruzni kruh

Čas priprave: 15

Čas kuhanja: /

Količina: 1

Sestavine:

  • 500 gramov koruzne moke
  • 500 gramov pšenične, črne ali pirine moke
  • 700 ml vode
  • 1 kocka kvasa
  • 1 zvrhana čajna žlička soli
  • 1 žlica medu
  • 3-4 žlice sončničnega olja
  • 3-4 žlice grobe koruzne moke ali polente

Postopek:

Natisni
  1. Koruzno moko presejemo in jo poparimo s 3 dcl vrele vode. Premešamo in počakamo da se ohladi.
  2. Vmes v dcl tople vode, dodamo med in nadrobimo kvas. Kvas pokrijemo in ga pustimo vzhajati 5-10 minut.
  3. V ohlajeno koruzo moko vmešamo pšenično moko in ob rob natresemo sol. V sredini naredimo luknjo in vanjo vmešamo vzhajan kvas. Ko je kvas vmešan, vmešamo še olje in 1 dcl vode. Premešamo vse sestavine in po potrebi dodamo še 50-100 ml vode, da dobimo mehko testo.
  4. Testo vzhajamo 1 uro, nato pa ga oblikujemo v hlebček. Hlebček povaljamo po grobi koruzni moki (ali polenti) in ga položimo na papir za peko na pekaču od pečice. Hlebček po želji zarežemo z nožem in pokrijemo s krpo, ter ga pustimo vzhajati nadaljnje 30 minut.
  5. Vhajan hlebček pečemo v segreti pečici na 200 stopinj prvih 15 minut, nato pa temperaturo znižamo na 180 in ga pečemo nadaljnih 40-50 minut oziroma dokler votlo ne zadoni ob trkanju.

Recept paše v to zgodbo tukaj.