Anina kuhinja

Hrustljavi čokoladni piškoti s praženimi lešniki

Čas priprave: 20 minut

Čas kuhanja: 12-14 minut

Količina: 30-40 piškotov

Sestavine:

  • 200 gramov praženih lešnikov
  • 300 gramov jedilne čokolade
  • 120 gramov masla sobne temperature
  • 100 gramov sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlička vanilijeve paste ali ekstrakta
  • 80 gramov pirine moke
  • 50 gramov koruznega škroba
  • 1 zravnana čajna žlička pecilnega praška
  • ščepec soli

Postopek:

Natisni
  1. Maslo, vanilijevo pasto/ekstrakt in sladkor penasto umešamo. Moko, pecilni prašek in koruzni škrob presejemo. Lešnike in čokolado grobo narežemo ali stolčemo.

  2. Masleni zmesi na hitro vmešamo jajce. Nadaljujemo z dodajanjem presejane moke, koruznega škroba in pecilnega praška.
  3. Na koncu vmešamo še lešnike in čokolado in vse skupaj za pol ure ali več položimo v hladilnik.
  4. Iz zmesi oblikujemo kroglice velikosti oreha (lahko tudi večje) in jih položimo na papir za peko vsaj slaba 2 cm narazen.
  5. Pečemo jih 12-14 minut v segreti pečici na 180 stopinj.

Komentarji

  1. Živjo Ana!

    Vidim da imaš od Kotany vanili pasto. A se to dobi v trgovini, sem jih iskala namreč pa jih nisem nikjer zasledila. Mogoče sem premalo gledala 🙂

    1. Živjo Anja,

      imam srečo da jo dobim v dar od Kotanyi in iskreno jo obožujem. Bom povprašala, kje se jo da kupiti in sporočim. 😉

      1. Ja ta stvarca je res odlična. Jaz imam sicer ekstrakt, ampak se nikako ne more primerjati s pasto. Če dobiš kakršnokoli informacijo, bom zelo vesela. 🙂

        1. Anja, ti kar kopiram odgovor. 😉 — Bourbon vanilijeva pasta je v prvi vrsti namenjena profesionalnim uporabnikom, zato jo lahko najde v KZ Metliki ali Davidovem hramu. Verjetno je KZ Metlika dostopnejša, njihove lokacije lahko najde na njihovi internetni strani, med drugim so tudi v Ljubljani (Savlje).

          Ima pa dolg rok trajanja, tako da kupiš dve, pa imaš lep čas mir. Je pa fantastična. Jaz sem nora nanjo. 🙂

  2. Živijo! Imam samo eno vprašanje: zakaj je treba moko + pecilni presejati? To se pojavlja v več receptih na splošno seveda, ampak jaz sem se malo zataknila v zakaj 😀

    1. Tjaša, kadar pečeš kruh, peciva, kolače, piškote je vedno priporočljivo da suhe sestavine preseješ. S presejanimi sestavinami poskrbiš da bo kruh ali pecivo bolj rahlo, poleg tega pa razbiješ razne buknice, ki se rade ustvarijo v moki, pecilnem prašku … in tako se sestavina lepše razporedi med druge sestavine. 🙂

      Upam, da se dovolj nazorno napisala. 😉
      Lep pozdravček,
      Ana

  3. O super recept, moram preizkusit! In tole vanilijevo pasto moram tudi sama it iskat, čisto sem nora na vanilijo, jaz naročam van. stroke kar preko ebaya, tam dobim večje količine za manj denarja in jih uporabljam povsod, vse sladice naredijo še bolj okusne!:)

    1. Maja, le javi kako ti bodo piškoti všeč. Vaniljeva pasta pa je od Kotanyi-a božanska. Lahko povprašam kje se jo da dobiti?

  4. Mene bi pa zanimalo, ali je enak efekt, če malo eksperimentiram in dodam kake druge freske? včasih človek nima vsega na voljo 🙂 isto razmišljam za vanilijo, ko je ravno sila..

  5. Pozdravljena, Ana.
    Sem čista začetnica, se pa lotim enostavnih receptov. In ravno to je super pri tvojih! 🙂
    Zanima me, zakaj koruzni škrob? In kaj ga lahko nadomesti?

    Hvala!
    Tina

Komentarja ni mogoče oddati.