Anina kuhinja

Hruškin zavitek ali štrudelj

Čas priprave: 40 minut

Čas kuhanja: 60 minut

Količina: 1 večji zavitek

Sestavine:

  • domače vlečeno testo (recept tukaj)
  • 1,5 kg hrušk
  • 6 žlic kisle smetane
  • 50-80 gramov masla
  • 1 čajna žlička Limonovega olja
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/4 čajne žličke mletega ingverja
  • 3-6 žlic trsnega ali navadnega sladkorja (odvisno od sladkobe samih hrušk)

Postopek:

Natisni
  1. Med pripravljanjem vlečenega testa v olje za testo dodamo žličko limonovega olja. Medtem ko testo počiva pripravimo hruške.
  2. Hruške olupimo in naribamo, ter ožamemo. Vmešamo jim cimet, mleti ingver in sladkor.
  3. Površino za vlečeno testo dobro pomokamo. Testo razvlečemo ali zvaljamo na tanko, da se skozenj vidi roka. Takšnega na hitro premažemo s kislo smetano in čezenj razporedimo pripravljene hruške. Čez hruške narežemo tanke rezine masla in zavitek tesno zvijemo.
  4. Zvito nadevano testo preložimo na pomaščen pekač z maslom (kakšen tanek košček masla lahko damo tudi na vrh zavitka) in naprej v pečico segreto na 200 stopinj za 15 minut.
  5. Po tem času temperaturo znižamo na 180 stopinj in zavitek pečemo nadaljnih 45 minut. Pečen zavitek pokrijemo s krpo in pustimo da se malce ohladi potem pa ga zrežemo, po želji posladkamo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

oglasek (1)