Anina kuhinja

Polnozrnati buhtlji smrečica z domačo slivovo marmelado

Čas priprave: 20 minut

Čas kuhanja: 45 minut

Količina: 12 buhteljnov

Sestavine:

350-400 gramov pšenične moke
400 gramov pirine ali klasične polnozrnate moke
1 kocka kvasa
100 gramov masla
350 ml mleka
3 rumenjaki
½ čajne žličke soli
5 žlic sladkorja
ščepec cimeta
2-3 žlice ruma
2 žlici vaniljevega sladkorja
3 žlice cvetličnega medu

12 zvrhanih čajnih žličk slivove marmelade ali čokoladnega namaza
sladkor v prahu za posip

1 rumenjak + 1 žlica sladke smetane za premaz

Postopek:

Natisni

Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo čajno žličko medu in nadrobimo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. V drugo polovico narežemo maslo in dodamo sladkorja, preostali med, rum ter počakamo, da se v mleku počasi stopijo.

Moki presejemo, jima vmešamo cimet in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku in rumenjake. Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.

Vzhajano testo razvaljamo na debelino slabega cm in razrežemo na 12 kock. Na sredino položimo zvrhano čajno žličko marmelade in testo zvijemo okrog.

Buhteljne razporedimo po peki papirju v obliki smreke in pečemo v segreti pečici na 180 stopinjah 40-45 minut.

Ko se malo ohladijo jih posipamo s sladkorjem v prahu.

Več o Boschevem OptiMUM kuhinjskem robotu si lahko preberete tukaj.