Anina kuhinja

Brezglutenska figova skutna torta z medeno limonino kremo

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 25 minut

Količina: Za pekač premera 24 cm

Sestavine:

  • Sestavine za podlago
  • 100 gramov Schaer moke Mix it
  • 1 jajce
  • 30 gramov masla
  • limonina lupinica 2 organskih limon
  • 100 gramov navadnega sladkorja
  • 1 zravnana čajna žlička pecilnega praška
  • Sestavine za skutni nadev:
  • 500 gramov pasirane skute
  • 500 ml sladke smetane
  • 4 žlice ruma
  • 2-4 žlice sladkorja v prahu
  • 4-6 žlic limoninega soka
  • 15 gramov instantne želatine/želatine v prahu (brez segrevanja)
  • Sestavine za medeno limonino kremo:
  • 50 gramov rjavega sladkorja
  • 40 gramov cvetličnega medu
  • 1 jajce
  • 2 večji limoni
  • 1 limeta (ali še ena limona)
  • 60 gramov masla
  • 10-15 svežih fig

Postopek:

Natisni
  1. Jajce z vilico stepemo. Ohlajeno maslo narežemo na manjše kocke.
    V kozico ali manjšo posodo dodamo vse sestavine za medeno limonino kremo. Ploščo segrejemo na srednjo temperaturo in z metlico vsebino mešamo dokler se maslo ne stopi. Temperaturo nato zvišamo na srednjo do višjo in mešamo dokler se krema začne gostiti in se na vrhu začnejo pojavljati prvi mehurčki. Takrat kremo odstavimo in prelijemo v drugo posodo.
    Po površini jo prekrijemo s prozorno folijo da se na vrhu med hlajenjem ne bo naredila skorjica. Kremo pustimo da se ohladi.

  2. Pripravimo podlago. Moko zmešamo s pecilnim praškom. Iz beljaka stepemo sneg. Maslo penasto vmešamo s sladkorjem. Hitro dodamo naribano lupinico in vmešamo še rumenjak. V zmes vmešamo presejano moko in na koncu z lopatko še sneg.

  3. Gosto zmes porazporedimo po obloženem tortnem pekaču s papirjem za peko. (papir za peko obložimo po dnu in ob obodu, da se lepše prime na pekač le tega na tenko premažemo z maslom) Zmes za 20 minut položimo v segreto pečico na 200 stopinj.

  4. Podlago ohladimo. Ko je ohlajena pripravimo skutni nadev. Skuto zmešamo z rumom, sladkorjem in limonini sokom. Sladko smetano stepamo samo da se malce začne gostiti, vendar je še vedno zelo redka. Takrat med rednim hitrim miksanjem počasi vmešamo želatino v prahu. Ko je želatina dobro vmešana z mešanjem prenehamo in smetano z lopatko vmešamo v skutni del kreme.

  5. Skutni nadev porazporedimo po ohlajeni podlagi (ta ostane v tortnem pekaču) in ga za 2-3 ure položimo v hladilnik. Čez ohlajeno skutno kremo razmažemo ohlajeno medeno limonino kremo. Torto čez noč pustimo v hladilniku.

  6. Naslednji dan jo vzamemo iz oboda in okrasimo z razrezanimi svežimi figami.

Schaer