Anina kuhinja

Borovničeva limonina brezjajčna torta z grškim jogurtom

Čas priprave: 1 ura

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: torta 28 cm premera

Sestavine:

  • Sestavine za biskvit:
  • 600 gramov pšenične moke
  • 3 čajne žličke sode bikarbone
  • 1 zravnana čajna žlička pecilnega praška
  • 250 gramov trsnega ali navadnega sladkorja
  • 1 Kotanyi vanilijev strok
  • 240 ml sončničnega ali repičnega olja
  • 450 ml limoninega soka
  • 250 ml vode
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • limonina lupinica dveh limon
  • Sestavine za nadev:
  • 700-800 gramov svežih borovnic
  • 1 liter grškega jogurta
  • 300 ml sladke smetane za stepanje
  • 4 žlice limoninega soka
  • 7 žlic trsnega ali navadnega sladkorja
  • 4-7 zvrhanih žlic sladkorja v prahu
  • 3 vrečke želatine v prahu, ki ne potrebuje segrevanja
  • borovnice, oreščki ali na maslu praženi mleti piškoti, narezane bio limone za okras
  • 250 ml stepene smetane + 3 žlice maskarpone sira + 1-2 žlici sladkorja v prahu (za okrasne bunkice okrog torte)

Postopek:

Natisni
  1. 400 gramov borovnic skupaj z nekaj žlicami vode in 7 žlicami trsnega sladkorja kuhamo na nižji temperaturi približno 10 minut. Vsebino nato fino zmiksamo s paličnim mešalnikom in ohladimo.
  2. Nato se lotimo biskvita. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač dobro namastimo in po dnu obložimo s papirjem za peko.
  3. Moki, sodo bikarbono, pecilni prašek, rjavi sladkor in semena vanilije fino premešamo. V drugi posodi zmešamo limonin sok, vodo limonino lupinico, kis in olje.
  4. Mokre sestavine z lopatko fino vmešamo v suhe, da dobimo enotno zmes. Prelijemo jo v tortni pekač in malce potresemo da gredo odvečni mehurčki v zrak. Pekač položimo v segreto pečico za 25-30 minut oziroma dokler iz biskvita ne pride ven suh zobotrebec.
  5. Biskvit ohladimo in ga razpolovimo.
  6. Jogurt, borovničev džem pripravljen najprej, limonin sok in želatino fino zmešamo skupaj. Po okusu dodamo še sladkor v prahu. Zmes naj bo za malenkost bolj sladka, saj jo je potrebno zmešati še s stepeno smetano.
  7. Smetano stepemo do čvrstega in jo počasi vmešamo v borovničevo zmes.
  8. Obod pekača obložimo s papirjem za peko in ga položimo na servirni pladenj. V obod položimo spodnjo plast biskvita in ga malce navlažimo z osladkano vodo. (2 dcl vode + 1 žlica agavinega sirupa ali marelične marmelade) Čez biskvit premažemo borovničevo marmelado in potresemo sveže borovnice. Vse skupaj prelijemo z 2/3 borovničeve zmesi in pokrijemo z zgornjim delom biskvita.
  9. Tudi zgornji del biskvita navlažimo in prelimo s preostalo borovničevo zmesjo. Položimo v hladilnik za vsaj 6 ur – najbolje čez noč.
  10. Naslednji dan obod odstranimo in s stepeno smetano, zmešamo s sirom in sladkorjem okrasimo rob torte. Po vrhu dodamo na maslu popečene grobo zmlete piškote, sveže borovnice in narezane bio limone.

oglasek (1)