Anina kuhinja

Liamova slabokrvnost in rezultati po uživanju Ferrum Lek sirupa

Liamova slabokrvnost in rezultati po uživanju Ferrum Lek sirupa

Vsi, ki pridno spremljate veste, da sva z Liamom dva meseca nazaj na pregledu pri pediatrinji izvedela da je slabokrven. (Objavo najdete tukaj.) Prvi mesec po tem, s hrano nisva uspela dvigniti hemoglobina. (objavo o tem najdete tukaj.) Je pa res, da sva ravno tisti mesec končno začela konkretno jesti in sva imela 2-3 obroke dnevno. Kar še vedno pomeni veliko obrokov dojenja dnevno, mleko pa za vnos železa ni ravno najboljše. Vseeno se mi je že preskok v tednu/dveh iz nič obrokov na praktično tri na dan zdel veliko in v zadnjem mesecu, sva pridno zamenjala vse dnevne obroke za hrano in se malček doji le še ponoči. (star je dobrih 11 mesecev) Na začetku ni imel preveč ljubezni do sadja, zdaj pa tudi sadje pridno je v kolikor mu ga ne ukašim v kašico. Mu je všeč, da ga grize in prijema sam – sploh jagodičevje, pa drobno narezano melono, lubenico, breskve. Kakorkoli želela sem povedati, da je bil očitno en mesec premalo časa, da bi mu z manjšo količino hrane bistveno popravila številke.

Poleg sadja imava zadnja dva meseca na jedilniku 5x na teden meso (govedino, teletino, piščančje meso) pa 3x na teden jajce in 1-2x na teden ribo. Pa seveda na tone zelenjave, ki jo hvala bogu obožuje. Sploh brokoli – brez heca. Zmaževa 1 brokoli na teden. 😀

Zadnji mesec sva po priporočilih pediatrinje poleg primerne prehrane vključila tudi Ferrum Lek sirup (železo) in kljub temu, da sem o njem slišala samo nepohvalne stvari, ga mali odlično sprejema. Me je skrbelo, da bo po njem zaprt, pa ima super redno prebavo. Tudi zaužije ga še kar brez pretiranega pritoževanja in tako nisem nič komplicirala, čeprav mi je veliko mamic pisalo z boljšimi predlogi. Odločila sem se da počakam, in vidim če bo sirup popravil kri oziroma kako se bo obnesel. V primeru da se bo kri v mesecu popravila, bom potem zamenjala za Viridianov sirup, ki vsebuje tudi vitamin C in še kup super stvari, da mu bom dodobra napolnila zaloge železa. Pa tudi zato, ker je pri Ferrum Leku potrebno čez pojesti nekaj z vitaminom C, pri Viridianu pa je vitamin C že v samem sirupu in ni potrebe da po sirupu otroka matram še z vitaminom C, saj je običajno že čisto sit po obroku.

Danes sva imela tako novo testiranje krvi in presrečna sem bila, da se je v mesecu dni njegova kri dobro izboljšala – iz 90 je šla na 101. Tudi eritrociti, ki z velikostjo kažejo na manjko železa, so imeli bistveno boljše številke. Konkretno mi je odleglo in zdaj bova samo pridno nadaljevala pravo prehrano in naslednja dva meseca vsak dan pila Viridianov sirup, pa da vidimo kakšne bodo številke čez dva meseca.